Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Αφιέρωμα στο νέο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο

Από τις 27 Φεβρουαρίου του 2014, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος έχει νέο Ποιμενάρχη της, τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιον Χρυσοστόμου, ο οποίος εξελέγη με 56 ψήφους, από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο π. Γεώργιος Χρυσοστόμου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 1964. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., πτυχιούχος και διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ιδίου πανεπιστημίου.




Σημαντική υπήρξε η συμβολή του στην επιστημονική έρευνα και ανάδειξη του υμνολογικού έργου του αειμνήστου Γέροντος π. Γερασίμου Μικραγιαννανίτου, το οποίο απετέλεσε και το αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής.



Υπηρέτησε ως ιερεύς και προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγ. Αναργύρων Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης και ως πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.




Από το 2008 κατόπιν εκλογής, είναι Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης στο γνωστικό αντικείμενο «Λειτουργική».




Αμέσως μετά την εκλογή του, ο θεοφιλέστατος εψηφισμένος μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος προσήλθε στο Συνοδικό Μέγαρο για το μικρό μήνυμα και στη συνέχεια στο καθολικό της ιεράς μονής Ασωμάτων Πετράκη για το μεγάλο μήνυμα.





Το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014, τελέστηκε η χειροτονία του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα.




Της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Λαρίσης Ιγνατίου, Βεροίας Παντελεήμων, Ξάνθης Παντελεήμων, Ελασσώνος Βασιλείου, Καστορίας Σεραφείμ, Δημητριάδος Ιγνατίου, Λεμεσού Αθανασίου, Φλωρίνης Θεοκλήτου, Πειραιώς Σεραφείμ, Σύρου Δωροθέου, Σιδηροκάστρου Μακαρίου, Ν. Σμύρνης Συμεών, Εδέσσης Ιωήλ, Κοζάνης Παύλου, Μεσογαίας Νικολάου, Δράμας Παύλου, Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, Ιλιού Αθηναγόρα και των Επισκόπων Ναζιανζού Θεοδωρήτου, Σαφίτας (Πατριαρχείο Αντιοχείας) Δημητρίου, Πύργου (Πατριαρχείο Αντιοχείας) Ηλία και Διαυλείας Γαβριήλ.







Την χειροτονία του νέου Μητροπολίτη τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία πλήθους πιστών.

Στο τέλος της χειροτονικής ομιλίας του ο νέος Μητροπολίτης ανέφερε ότι :

"την ιερή αυτή στιγμή ὑποβάλλω ἀφενός μέν τήν προσήλωσή μου πρός τόν σεπτό Πατριαρχικό Θρόνο τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ἀφετέρου δέ τόν υἱϊκό μου σεβασμό πρός τόν Προκαθήμενό του, Παναγιώτατο Οἰκουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαῖο, καί τήν περί Αὐτόν Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδο τῆς Μητρός Ἐκκλησίας. Ἀσπάζομαι, ἐπίσης, νοερῶς τό ἁγιασμένο χέρι τοῦ προκατόχου μου, Σεβασμιωτάτου Γέροντος Μητροπολίτου κ. Ἀγαθονίκου, ὁ ὁποῖος ἐπί 28 ἔτη διακόνησε θεαρέστως τόν εὐλογημένο λαό τῆς Πιερίας. Ἡ εὐχή του ἄς σκιάζει εὐεργετικῶς τήν ἀρχιερατεία μου. Τό ἐνδιαφέρον μου πρός τό σεβάσμιο πρόσωπό του θά εἶναι ἀμέριστο, ἐνδιαφέρον παιδιοῦ πρός πατέρα.''




Από 6-9 Μαρτίου 2014, έπειτα από πρόσκληση του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά τις ημέρες που διεξαγόταν στο Φανάρι η Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.




Είναι επίσης ιδιαίτερη τιμή τόσο για την τοπική μας Εκκλησία όσο και για τον λαό της Πιερίας το γεγονός ότι στη Σύναξη των Προκαθημένων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών (η προηγούμενη έγινε το 2008) ο Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος παρέστη ως ο νεότερος επίσκοπος, της ανά τον κόσμο Ορθοδοξίας.




Η Ενθρόνηση του νέου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 και ώρα 12η μεσημβρινή, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.





Η Φήμη του Μητροπολίτη Κίτρους & Κατερίνης

Γεωργίου τοῦ Σεβασμιωτάτου καὶ Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου, τῆς Ἁγιωτάτης Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης, Ὑπερτίμου καὶ Ἐξάρχου πάσης Πιερίας· ἡμῶν δὲ Πατρὸς καὶ Ποιμενάρχου, πολλὰ τὰ ἔτη.


" Εις Πολλά Έτη Δέσποτα"


Οι Ιερείς, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο,
οι Ιεροψάλτες και το προσωπικό του
Ιερού Ναού Παντανάσσης Κατερίνης