Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Η Κατερίνη υποδέχθηκε το Λείψανο του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω


Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος


Σύμφωνα με παλαιό λειτουργικό έθιμο, μεταφέρθηκε για το Δεκαπενταύγουστο από την ομώνυμη Ιερά Μονή του Ολύμπου στην Κατερίνη τεμάχιο από το λείψανο του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Διονυσίου, Προστάτη και Εφόρου πάσης Πιερίας. 

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 1 Αυγούστου στο κεντρικό πάρκο της πόλης πραγματοποιήθηκε η πάνδημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου με την παρουσία του Κλήρου και του Λαού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας. Εκεί το ι. λείψανο τοποθετήθηκε δίπλα στην εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, έργο του Φώτη Κόντογλου, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.
Στη συνέχεια τελέστηκε σύντομη δέηση. 

Πριν την απόλυση ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Λεοντιάδης καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο κ. Βαρθολομαίο και τον ευχαρίστησε εκ μέρους του οικείου Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου.

Στη συνέχεια, ομίλησε εμπνευσμένα και συγκινητικά ο φιλοξενούμενος Μητροπολίτης Σμύρνης.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας τελέστηκε η Παράκληση της Παναγίας με τον Όρθρο και Θ. Λειτουργία στα πλαίσια Αγρυπνίας. 

Να σημειωθεί ότι η μεταφορά του λειψάνου του Αγίου Διονυσίου κατά το Δεκαπενταύγουστο στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας αποτελεί αρχαίο εκκλησιαστικό έθος, που επιβίωσε μέχρι τις ημέρες μας.

Το ιερό λείψανο του Αγίου Διονυσίου θα παραμείνει στον Ιερό Ναό Πᾳντάνασσας μέχρι την Πέμπτη 15 Αυγούστου, οπότε και θα επιστρέψει στην Ιερά Μονή του Ολύμπου.