Η μοναδική «δουλειά» του παπά είναι η Λειτουργία. Οτιδήποτε άλλο κάνει ο παπάς – ή ευρύτερα η Εκκλησία – αρχίζει και τελειώνει µε την Λειτουργία. Η φιλανθρωπία για παράδειγμα: κι αυτή απ’ την Λειτουργία πηγάζει.
Οι ευχές της Εκκλησίας είναι γεμάτες από ικεσίες για όλους όσους έχουν ανάγκη κι έρχονται στην Εκκλησία για βοήθεια. Η βοήθεια μπορεί να ‘ναι ηθική ή και υλική. Αν δεν υπήρχε η Λειτουργία τότε η Εκκλησία θα ήταν ένα είδος συλλόγου που παρέχει ψυχική ή υλική στήριξη.
Μέσα στην Λειτουργία όμως, στην Λατρεία δηλαδή, η ένωση µε τους πάσχοντες αδελφούς µας, η δική µας ένωση µε τους άλλους, φίλους, γνωστούς κι αγνώστους μεταβάλλεται σε σχέση λειτουργική.
Ευλογημένος ο Ερχόμενος: στη Λειτουργία έρχεται ο ίδιος ο Χριστός! Ο Χριστός μεταμορφώνει τα πάντα -ακόμα και τις μεταξύ µας σχέσεις.
Στην Εκκλησία δεν συμπάσχουμε επειδή «πρέπει» αλλά επειδή δεν γίνεται αλλιώς. Έτσι, η Εκκλησία δε νοείται ως φιλανθρωπικό κλαμπ. H Εκκλησία είναι η Κιβωτός που στο κατάστρωμά της τελείται χωρίς σταματημό η Θεία Λειτουργία.
Όλοι είμαστε ταξιδιώτες προς τη Βασιλεία και πάνω στο καράβι είμαστε όλοι ίσοι. Αυτό βέβαια δεν είναι δικαίωμα.
Αν ήταν δικαίωμα ή κατάκτηση η αποστολή της Εκκλησίας θα είχε ένα κοινωνικό χαρακτήρα. Η ισότητα μέσα στην Εκκλησία ερμηνεύεται μονάχα μυστηριακά. Αρχόντοι άλλωστε και ταπεινοί απ’ την ίδια λαβίδα (=κουτάλι) κοινωνάμε.
Μες την Εκκλησία είμαστε όλοι ίσοι, γιατί δεν έχουµε να χωρίσουμε τίποτε. Κάθε άλλο. Μας ένωσεν ο Χριστός. Αυτή είναι η Φιλανθρωπία της Εκκλησίας: η λειτουργημένη χωρίς εξαίρεση Αγάπη.
Γι’ αυτό «λειτουργάτε όσο πιο συχνά μπορείτε» όπως έλεγε ένας γέροντας παπάς που ξέρω…
Ιάσων Ιερομόναχος
Μηνιαία Έκδοση του Ιερού ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου του Νέου Θηβών
Έτος ιζ’ – Μάρτιος 2018 – τεύχος 140