Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Κυριακή Ε’ Ματθαίου: Να γίνουμε το Φως του Κόσμου

Η Εκκλησία, σήμερα, τιμάει τη μνήμη των Αγίων Πατέρων που έλαβαν μέρος στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο.

Η Δ’ Οικουμενική Σύνοδο (Σύνοδος της Χαλκηδόνας) πραγματοποιήθηκε στη Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης το 451 μ.Χ. Όπως κάθε Οικουμενική Σύνοδο, έτσι και η Δ’, συγκλήθηκε από τους βυζαντινούς αυτοκράτορες Μαρκιανό και Πουλχερία, για ένα πολύ μείζον θέμα που είχε ξεσπάσει στο έδαφος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας· η αίρεση του Μονοφυσιτισμού. Άρα, ο στόχος της Συνόδου ήταν να καταδικάσει την αίρεση του Μονοφυσιτισμού. Η συγκεκριμένη Σύνοδος έγινε επί Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ανατολίου.

Σε αυτό το μήκος κύματος, βασίζεται και το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου.

«Υμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου» (Μτ. 5, 14), λέει ο Ευαγγελιστής για τους Πατέρες. Αυτοί είναι το φως του κόσμου που με το παράδειγμά τους μεταδίδουν το λόγο του Ευαγγελίου στα πέρατα της γης.

Ο Χρυσορρήμων Ιωάννης, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρει σχετικά για τους Πατέρες: «Προσπαθεί πάλι με αυτά τα λόγια να τους οδηγήσει σε ηθική τελείωση και τους διδάσκει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, διότι θα παρακολουθούνται από όλους και θα έχουν ως θεατές ολόκληρη την ανθρωπότητα. 

«Μην βλέπετε», λέγει, «ότι τώρα καθόμαστε εδώ και ότι βρισκόμαστε σε κάποια απόμερη γωνιά της γης. Διότι θα γίνετε τόσο περίβλεπτοι, τόσο πολύ θα σας βλέπουν όλοι, όπως βλέπουν μία πόλη που είναι κτισμένη στην κορυφή, και όπως βλέπουν μέσα σε ένα σπίτι το λυχνάρι, που βρίσκεται επάνω στο λυχνοστάτη και σκορπίζει γύρω το φως».

Οι Πατέρες της Εκκλησίας, αλλά και αυτοί της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, είχαν μέσα τους το φωτισμό και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Δεν είπαν ποτέ ότι είναι σπουδαίοι και μεγάλοι, γιατί ο Θεός τους έδωσε τη σοφία για να θεολογήσουν την πίστη.

«Καθαρθήναι δει πρώτον, είτα καθάραι· σοφισθήναι, και είτα σοφίσαι· γενέσθαι φως, και φωτίσαι· εγγίσαι Θεώ, και προσαγαγείν άλλους· αγιασθήναι, και αγιάσθαι» ήταν η ζωή των Πατέρων. Προσπάθησαν, πρώτα, να καθαρίσουν τον εαυτό τους και έπειτα τους άλλους· να φωτίσουν τη ζωή τους και έπειτα των άλλων.

Οι 630 Θεοφόροι Πατέρες της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, μάς δίνουν με το παράδειγμά τους, ποια ζωή να ακολουθήσουμε. Να φωτίσουμε, πρώτα, τη ζωή μας για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε στο φως και άλλους ανθρώπους.

Μέσα στο σκοτάδι που επικρατεί στην ανθρωπότητα, μάς καλεί η Αγία μας Εκκλησία να αγωνιστούμε για να οδηγηθούμε στο Φως, στην Ελπίδα, στη Χαρά. Να αξιωθούμε να γίνουμε οι φωτεινοί οδοδείκτες και να είμαστε η ζωντανή ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα.

Ας μην ξεχάσουμε, τη ρήση του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου για τη ζωή μας: «Καθαρθήναι δει πρώτον, είτα καθάραι· σοφισθήναι, και είτα σοφίσαι· γενέσθαι φως, και φωτίσαι· εγγίσαι Θεώ, και προσαγαγείν άλλους· αγιασθήναι, και αγιάσθαι».


Σωτήριος Θεολόγου
Φοιτητής Α.Ε.Α.Θ.