Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

«Νομίζω ότι τέτοιοι στάρετς, όπως τους ψάχνετε, δεν υπάρχουν πια…»



Επιστολή του π. Ιωάννου Κρεστιάνκιν, της Μονής των Σπηλαίων.


Αγαπητέ εν Κυρίω Β.!

Στο πρώτο σας γράμμα δεν θα απαντούσα, διότι δεν είμαι αυτό που υπονοείτε με το γράμμα σας. Νομίζω ότι τέτοιοι στάρετς, όπως τους ψάχνετε, δεν υπάρχουν πια. Ξέρετε γιατί πήρε ο Θεός από τον κόσμο αυτή τη μεγάλη βοήθεια και παρηγοριά; Διότι δεν υπάρχουν πια υποτακτικοί, αλλά μόνο συζητητές.

Αυτό σας το λέω από πείρα ζωής: ο πνευματικός υποχωρεί και σωπαίνει, όταν δει πως ο άνθρωπος μπροστά του δεν δέχεται το θέλημα του Θεού με την πρώτη.

Έχοντας διαβάσει το συμπλήρωμά σας στο πρώτο γράμμα, θα αρχίσω να προσεύχομαι για σας και θα δώσω για αρχή μια ακριβή διεύθυνση, όπου θα λάβετε απαντήσεις όχι ψεύτικες, αλλά βαθιά και καθαρά ορθόδοξες. Τώρα δεν πρέπει να ζούμε σπάζοντας το κεφάλι μας, διότι προτού έρθει στην πίστη ο άνθρωπος είχε συσσωρεύσει τόσο βαριές αποσκευές, που μόνο με τη βοήθεια του εχθρού θα μπορέσει να σκαρφαλώσει στον ουρανό από τη σκάλα της πλάνης αλλά μετά, ακολουθεί πτώση μεγάλη. Διότι αυτό ακριβώς κάνει συχνά ο άνθρωπος τώρα, όταν μπαίνει στην Εκκλησία. 


Αφού συνέλθει από τη μέθη της ζωής, πρέπει να κοιτάξει γύρω του, να κοιτάξει μέσα του και τους άλλους δίπλα και, αφού κατανοήσει την αδυναμία του, να βρει αυτή τη δύναμη, που θα αναπληρώσει τη δική του αδυναμία. Αυτή η δύναμη βρίσκεται στην Εκκλησία, αυτή η δύναμη βρίσκεται στον Θεό. Ναι, δεν μπορεί ο κάθε ιερέας να γίνει έμπιστος πνευματικός καθοδηγητής. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή, προσοχή σε όσα συμβαίνουν. Κι όλα αυτά με τη βοήθεια του Θεού, ο Οποίος δεν θα επιτρέψει στον ειλικρινή αναζητητή της αλήθειας να κάνει λάθος.


Βοηθός σας, αν θελήσετε, θα μπορούσε τώρα να γίνει ο άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος. Για αρχή διαβάστε το βιβλίο του «Τι είναι η πνευματική ζωή και πώς να εναρμονιστούμε με αυτή». Επίσης να μεταλαμβάνετε συχνότερα των αγίων Μυστηρίων του Χριστού. Έτσι θα προχωρούμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ζωής εν Θεώ. αρχίζοντας από την πρώτη τάξη και όχι από τα έδρανα του Πανεπιστημίου.

Το κύριο είναι να οπλιστείτε με υπομονή και ιδιαίτερα με προσοχή στην εσωτερική σας κατάσταση. Να συλλογίζεστε τις αλήθειες του Ευαγγελίου. Λόγω των πτώσεων, αν συμβούν, μην αθυμείτε. Ο Κύριος τις παραχωρεί για να μάθουμε, να γνωρίσουμε την αδυναμία μας, ώστε να απευθυνόμαστε πιο ζωντανά προς τον Δυνατό να αναπληρώσει την αδυναμία μας με τη δύναμή Του.

Αγαπητέ Β., συχνά επαναλαμβάνω: «Τη ζωή τη διδάσκει η ίδια η ζωή» κι αυτό είναι επιστήμη επιστημών, η πιο σημαντική για τον άνθρωπο. Να προσέχετε την κατάκριση και τα βεβιασμένα συμπεράσματα. Εάν τον εαυτό μας γνωρίζουμε με δυσκολία, τι να πούμε για τους άλλους. Ας σωπάσουμε! Ας προσευχηθούμε για όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έφεραν ταραχή στην ψυχή μας. Ο Κύριος θα λυπηθεί κι εμάς κι αυτόν που αμαρτάνει. Αφού όλοι μας έχουμε ανάγκη το έλεος. Ο Θεός να σας βοηθήσει!

Γ.Γ. Για την κόρη να προσεύχεστε στην Παναγία του Καζάν και στον άγιο Αλέξιο Μόσχας. Το διαμέρισμα στο Ν. μην το πουλάτε προς το παρόν, γιατί δεν θα έχετε ούτε λεφτά, ούτε διαμέρισμα. Αλλά ας δεχτείτε ενοικιαστές, είναι καλύτερο να το δώσετε προσωρινά. Τώρα που ήρθατε στην Εκκλησία, το βαριετέ μπορείτε να το θυμάστε μόνο με λύπη.

Εάν οι στενές σας σχέσεις με τη σύζυγο ρυθμίζονταν από τους εκκλησιαστικούς κανόνες, οι στενοχώριες θα ήταν λιγότερες, αλλά και το γεννηθέν θα ήταν του Θεού. Χρειάζεται να δεχτείτε τις αλήθειες του Θεού με την καρδιά, και τότε θα είναι όχι δεσμά, αλλά ζυγός ελαφρύς. Επίσης, το διαβατήριο και η καταγραφή των ανθρώπων υπήρχε και στην εποχή του Χριστού, ο Κύριός μας μπήκε στον κόσμο τη στιγμή της καταγραφής του πληθυσμού και κατεγράφη και Αυτός σε αυτή, όπως κι εμείς οι θνητοί.


Από το βιβλίο: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ.
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΩΑΝΝΗ.