Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Κυριακή μετά τα Φώτα: Φως ή σκοτάδι στη ζωή μας;

Μόλις δύο μέρες μετά το Βάπτισμα του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό, έρχεται σήμερα ο ευαγγελιστής Ματθαίος να περιγράψει την ιστόρηση της δημόσιας παρουσίας Του στον κόσμο.

Ευθύς αμέσως μετά την Βάπτισή Του, ξεκινάει το κήρυγμα στο λαό για την σωτηρία του. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι αρχίζει από εκείνο το σημείο που σταμάτησε ο Ιωάννης Βαπτιστής.

Ποιο;

Την μετάνοια γιατί είναι κοντά η Βασιλεία των Ουρανών.

Αφού, λοιπόν, έμαθε ο Ιησούς ότι φυλάκισαν τον Ιωάννη Βαπτιστή έφυγε και πήγε στην Καπερναούμ, για να εκπληρωθεί ο λόγος του Προφήτη Ησαΐα: «Γῆ Ζαβουλὼν καὶ γῆ Νεφθαλείμ, ὁδὸν θαλάσσης, πέραν τοῦ Ἰορδάνου, Γαλιλαία τῶν ἐθνῶν, ὁ λαὸς ὁ καθήμενος ἐν σκότει φῶς εἶδεν μέγα, καὶ τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καὶ σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς», («Γη Ζαβουλών και γη Νεφθαλείμ, περιοχές παραθαλάσσιες, πέραν του Ιορδάνου, Γαλιλαία των εθνών. Ο λαός σας, που μέχρι τώρα ζούσε στο σκοτάδι, είδε ένα φως μεγάλο! Σ’ αυτούς που ζούσαν σε χώρα, επάνω στην οποία απλωνόταν η σκιά του θανάτου, σ’ αυτούς ανέτειλε το Φως»).

Ο λαός της Καπερναούμ ήταν γεμάτος από σκοτάδι και πλανεμένη πίστη· οπότε ο Χριστός, με την παρουσία Του, έφερε το πνευματικό φως που έλειπε από τους ανθρώπους.

Δεν θα ήθελα να μείνω στην μετάνοια που κηρύσσει ο Χριστός στην πόλη, αλλά στην κατάσταση των ανθρώπων που ήταν εκείνη την εποχή.

Μήπως και εμείς είμαστε σαν την πόλη της Καπερναούμ;

Δηλαδή, είμαστε πλημμυρισμένοι από αμαρτία και σκότος στη ζωή μας.

Και, από πού φαίνεται αυτό;

Από τις κοινωνικές μας συναναστροφές μας.

Δεν θέλουμε το καλό του άλλου. Δεν θέλουμε να προοδεύσει κανένας άλλος, εκτός από τον εαυτό μας και την οικογένειά μας.

Να περάσουμε, μόνο, εμείς καλά και δεν νοιαζόμαστε για τον διπλανό μας. Είναι αποτυχία δική μας ότι σε μία πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα να γνωρίζουμε μόνο λίγους ανθρώπους. Δεν μας ενδιαφέρει αν η διπλανή μας οικογένεια περνάει δύσκολα και θέλει μία βοήθεια, αν ο ηλικιωμένος γείτονάς μας θέλει λίγη παρέα.

Να έρθουμε και λίγο στα πιο πνευματικά. Μάς ενδιαφέρει μόνο να κοινωνήσουμε μεγάλες γιορτές θέτοντας μόνο τη νηστεία από τα φαγητά. Δεν προσέχουμε όλα τα υπόλοιπα. Όταν με τον αδερφό ή με την σύζυγό μου δεν μιλάμε γιατί έχουμε μαλώσει, όταν σκεφτόμαστε με τι μέσο να καταστρέψω αυτόν που δεν μου αρέσει και με ποιον τρόπο θα φαίνομαι εγώ ο καλός, τότε μάλλον έχουμε κάποιο θέμα, που χρειάζεται να λύσουμε άμεσα.

Στην Καπερναούμ πηγαίνει ο Χριστός για να κηρύξει κάτι νέο, που μέχρι τότε δεν είχε ακουστεί.

Εμείς, έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε -έστω και αυτά τα λίγα- για τη διδασκαλία του Χριστού.

Ένα πράγμα απομένει· να τα εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Δύσκολη απόφαση. Δύσκολος δρόμος, αλλά στην κορυφή μάς περιμένει ένα κορυφαίο γεγονός.

Ας γίνει η αφορμή, σήμερα, να διαλέξουμε και εμείς μία ζωή μακριά από το σκοτάδι και το θάνατο.


Σωτήριος Θεολόγου
Φοιτητής Α.Ε.Α.Α.