Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Έχουν μεγάλη δύναμη οι προσευχές του πνευματικού


Πρέπει να θυμούμαστε πάντοτε πως ο πνευματικός τελεί το λειτούργημα του με το Άγιο Πνεύμα, και γι’ αυτό οφείλουμε να τον σεβόμαστε.

Πιστεύετε, αδελφοί, πως αν τύχει και πεθάνει κάποιος ενώπιον του πνευματικού και του πει: «Άγιε πάτερ, ευλόγησέ με να δω τον Κύριο στην Βασιλεία των Ουρανών», και του απαντήσει ο πνευματικός «Πήγαινε, παιδί μου, και δες τον Κύριο», θα γίνει ότι του δώσει με την ευλογία ο πνευματικός, γιατί το Άγιο Πνεύμα είναι το ίδιο και στον ουρανό και στη γη.

Έχουν μεγάλη δύναμη οι προσευχές του πνευματικού. Εγώ έπαθα πολλά εξαιτίας της υπερηφάνειας μου από τους δαίμονες, αλλά ο Κύριος με ταπείνωσε και με ελέησε με τις προσευχές του πνευματικού, και τώρα ο Κύριος μου φανέρωσε ότι σε αυτούς αναπαύεται το Άγιο Πνεύμα, και γι’ αυτό έχω βαθύ σεβασμό για τους πνευματικούς. 

Με τις προσευχές τους παίρνουμε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και την αγαλλίαση για τον Κύριο που μας αγαπά και μας άνοιξε το δρόμο προς τη σωτηρία της ψυχής.

Πρέπει να θυμούμαστε πάντοτε πως ο πνευματικός τελεί το λειτούργημα του με το Άγιο Πνεύμα, και γι’ αυτό οφείλουμε να τον σεβόμαστε

Αν ο άνθρωπος δεν τα λέει όλα στον πνευματικό, τότε «η οδός αυτού είναι σκολιά» και δεν οδηγεί στη σωτηρία. Αν, όμως, λέει τα πάντα, αυτός πορεύεται κατευθείαν στη Βασιλεία των Ουρανών.

Ένας μοναχός με ρώτησε: «Πες μου, τι πρέπει να κάνω για να διορθώσω τη ζωή μου;»

Του άρεσε να τρώει πολύ και ακαίρως. Του είπα:

«Γράφε κάθε ημέρα πόσο έφαγες και τι σκεφτόσουν, και το βράδυ διάβαζέ τα στον πνευματικό».

Αυτός απήντησε: «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό».

Και έτσι δεν μπόρεσε να νικήσει τη μικρή ντροπή της εξομολογήσεως των αδυναμιών του και έμεινε αδιόρθωτος, και πέθανε από αποπληξία. Είθε να συγχωρέσει ο Θεός τον αδελφό μας και να μας φυλάξει από παρόμοιο θάνατο.


Απόσπασμα από το βιβλίο: Άγιος Σιλουανός, ο Αθωνίτης, Αρχιμανδρίτου Σωφρόνιου Σαχάρωφ, 
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, 2009, σελ. 485-486