Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Σταυρός: πορεία αγάπης για τον άλλον


Στο μέσο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την Κυριακή Γ’ Νηστειών σήμερα, η αγία Εκκλησία θέτει εις προσκύνηση πάντων των ευσεβών και ορθοδόξων Χριστιανών, τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, για να πάρουμε δύναμη και χάρη για να συνεχίσουμε τον πνευματικό αγώνα.

Το Ευαγγελικό ανάγνωσμα του ευαγγελιστή Μάρκου, αναφέρει ότι: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι» (Μάρκ. η΄ 34). Τρία πράγματα μάς καλεί να κάνουμε ο Χριστός.

Πρώτον, να απαρνηθούμε τον εαυτό μας. Δηλαδή, τι να απαρνηθούμε; Το εγώ μας. Την ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας. Ότι είμαστε εμείς και κανένας άλλος. Να διώξουμε τις κακές επιθυμίες αλλά και ό,τι ανθρώπινο μάς κρατάει μακριά από το Χριστό. Να καταφέρουμε να εναρμονίσουμε το θέλημα το δικό μας με το θέλημα του Χριστού, ώστε να κατοικήσει εντός μας η χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Δεύτερον· να σηκώσουμε το σταυρό μας. Ποιος μπορεί να είναι ο σταυρός μας; Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή. Κανένας άνθρωπος στη γη, δεν έχει ζωή χωρίς δυσκολίες. Έρχεται ο Χριστός, και μάς λέει αυτές τις δυσκολίες να τις σηκώσουμε αλλά με τη βοήθειά Του.

Και τέλος, ο πιο σημαντικός λόγος· να Τον ακολουθήσουμε. Να ακολουθήσουμε τη νίκη επί του θανάτου, τη ζωή και την Ανάσταση.

Αυτό το οποίο μπορούμε να αναφέρουμε είναι ότι Χριστός χωρίς σταυρό δεν γίνεται αλλά και χριστιανός χωρίς σταυρό, πάλι, δεν γίνεται. Σταυρώνεται για όλους εμάς, για τα πάθη και τις αδυναμίες μας· κάνει πράξη τα λεγόμενά Του. Να σώσει κάθε χαμένο πρόβατο· κάθε άνθρωπο από την αμαρτία.

Αυτό το παράδειγμα του Χριστού, καλούμαστε, σήμερα, να ακολουθήσουμε.

Άραγε, έχουμε σκεφτεί στη ζωή μας αν σηκώνουμε σταυρό ή τον δίνουμε στους άλλους;

Τι μπορεί να είναι ο σταυρός;

Ζωή κατά Χριστόν.

Οικογενειακή, οικονομικά προβλήματα.

Αρρώστια.

Πένθος.

Όλα τα παραπάνω και άλλα περισσότερα συνθέτουν το σταυρό που μπορεί να σηκώσουμε στις πλάτες μας, κατά τη διάρκεια της ζωής μας εδώ στη γη.

Αλλά, ο σταυρός είναι ένας σταυρός αγάπης. Χωρίς αγάπη για αυτό που κάνεις, δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα στη ζωή σου. Αν δεν αγαπήσεις τον πνευματικό αγώνα, τις ύβρεις για χάρη του Χριστού, τότε δεν θα καταφέρεις πολλά πράγματα.

Ας αναρωτηθούμε λίγο, η αγάπη μας για τον άλλο, για τον άνθρωπο που είναι δίπλα μας, πού φτάνει; Η αγάπη του Χριστού για τον άνθρωπο έφτασε μέχρι στο θάνατο.

Αγάπη που δεν σταυρώνεται δεν είναι αγάπη. Ο δρόμος της αγάπης είναι δρόμος θυσίας για τον άλλον. Να θυσιάζεσαι για τον άλλον. Χωρίς να μετράς τι έδωσες και τι πήρες. Παρά μόνο, να δίνεις γιατί αγαπάς τον άλλον. Όποιος και αν είναι ο άλλος· ο φίλος σου, ο γείτονάς σου, η γυναίκα σου, ακόμα και ο εχθρός σου.

Άρα, σήμερα το Ευαγγελικό ανάγνωσμα προβάλλει δύο τύπους σταυρών. Ο ένας είναι του Χριστού και ο άλλος ο δικός μας, που χρειάζεται να σηκώσουμε. Όχι, όμως, καταναγκαστικά και να καταπατηθεί η ελευθερία μας. Ο Χριστός μάς λέει: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν». Όποιος θέλει, να με ακολουθήσει.

Ας αντλήσουμε δύναμη από το Σταυρό του Κυρίου μας, «το Ξύλο της Ζωής», για να συνεχίσουμε την πορεία μας στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και να φτάσουμε στην Λαμπροφόρο Ανάσταση του Χριστού.

Γιατί, κάθε Σταυρός τελειώνει με την Ανάσταση. Κάθε Γολγοθάς κρύβει μία Ανάσταση.


Σωτήριος Θεολόγου
Φοιτητής Α.Ε.Α.Θ.