Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Ετήσιο μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου


Με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου, τελέστηκε στην Κατερίνη το ιερό μνημόσυνό του.

Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Ναό Παντάνασσας Κατερίνης, που βρίσκεται εντός του συνοικισμού «Καταφιώτικα», τελέστηκε αρχικά Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμένου (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων) και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Τριπόλεως κ. Θεοφυλάκτου και Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Κατά το Κοινωνικό, αναγνώστηκε η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για τον γάμο των ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία.



Ακολούθως, τελέστηκε το Μνημόσυνο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Γεωργίου, ο οποίος ανέγνωσε σεπτό Πατριαρχικό Γράμμα σχετικά με την προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιερέως και του έργου του στην Εκκλησία και τα Γράμματα.



Πολυπληθές εκκλησίασμα, συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί Καταφιώτες τίμησαν τη μνήμη του διακεκριμένου Ιεράρχου, ο οποίος εργάστηκε για την προβολή της Ορθοδοξίας στον δυτικό κόσμο. Ο ίδιος υπηρέτησε πιστά το Οικουμενικό Πατριαρχείο και υπήρξε κορυφαίος επιστήμων, Καθηγητής Πανεπιστημίων και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας) καταγόταν από το Καταφύγιο Κοζάνης. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη γενέτειρά του, μεγάλωσε και έμαθε τα πρώτα γράμματα. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον Συνοικισμό «Καταφιώτικα» Κατερίνης, την οποία επισκεπτόταν τακτικά, προκειμένου να συναντήσει συγγενείς, φίλους και συμπατριώτες συμμετέχοντας ενεργά σε οικογενειακά και κοινωνικά γεγονότα.

Ήδη εδώ και πολλά χρόνια, η φωτογραφία του κοσμεί το εφημεριακό γραφείο του Ιερού Ναού Παντάνασσας, όπου η μνήμη του θα παραμείνει «αγήρως και αιωνία».