Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην Καστοριά



Με τιμές έγινε δεκτός ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην πλατεία Ομονοίας της Καστοριάς, όπου του έγινε το απόγευμα επίσημη υποδοχή, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου και πολυπληθούς αντιπροσωπείας μητροπολιτών, των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών, εκκλησιαστικών αρχών και πλήθους κόσμου.

 Αντιπροσωπεία και του Ι.Ν. Παντανάσσης Κατερίνης
 με επικεφαλής τον π. Πέτρο Ζώη, 
(στην παραπάνω φωτογραφία με τον Μητροπολίτη Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα) βρέθηκε στην Καστοριά, μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ. Σεραφείμ.


Ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε την Καστοριά εν όψει της τελετής αγιοκατάταξης της γεννημένης στην περιοχή της Τραπεζούντας, Οσίας Σοφίας, που ήρθε στην περιοχή ως πρόσφυγας από τον Πόντο και ασκήτεψε στην Ι. Μονή της Παναγίας Κλεισούρας στην Καστοριά, «έως την κοίμησιν της» στις 6 Μαΐου 1974.


«Η φιλοχρηματία είναι η μήτηρ πάντων των κακών» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού Εσπερινού, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


«Αύτη είναι και σήμερον η πηγή των χωρισμών, της έχθρας, του μίσους, της σκληρότητας, των φόνων, των πολέμων» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να εννοήσουν ότι πηγή των αναρίθμητων συμφορών της ανθρωπότητας είναι πάντοτε οι αθέμιτοι πόθοι τους».


Ο κ. Βαρθολομαίος υπέδειξε ως οδό διεξόδου από την σημερινή κρίση και την δυσπραγία, τις χριστιανικές αρετές της ασκητικής ζωής που υιοθέτησε όσο ζούσε η Οσία Σοφία, την παρθενία, την ταπείνωση και την ακτημοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι το παράδειγμα της «μας διδάσκει την τέχνη να ανοιγόμεθα όλον και περισσότερον εις την θείαν αγάπη».