Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Κυριακάτικο Κήρυγμα

Αποτέλεσμα εικόνας για κηρυγμα κυριακησ στ λουκαν

Αδελφοί μου, στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας διηγείται μια περιπέτεια που έζησε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός όταν επισκέφθηκε την πόλη των Γαδαρηνών. Συνάντησε στην πόλη αυτή έναν άνθρωπο που μέσα του είχε δαιμόνια. Όχι ένα, αλλά πολλά γι’ αυτό και το όνομά τους ήταν «λεγεών».

Ο Κύριός μας εξέβαλε τους δαίμονες από τον άνθρωπο και τους επέτρεψε να μπουν σε κάποιους χοίρους που παράνομα έκτρεφαν οι κάτοικοι των Γαδάρων. Οι χοίροι δαιμονίστηκαν και έπεσαν όλοι μέσα σε μια λίμνη και πνίγηκαν.

Τότε συνέβηκε το εξής παράδοξο: Ήλθαν όλοι οι κάτοικοι της πόλεως αυτής και αντί να ευχαριστήσουν τον Κύριο που έκανε καλά τον δαιμονιζόμενο άνδρα, αυτοί αντιθέτως του ζήτησαν να φύγει και να απομακρυνθεί από την πόλη και τα περίχωρά της.

Γιατί άραγε οι άνθρωποι αυτοί φέρονται έτσι απέναντι στον Ιησού Χριστό; Διότι έκτρεφαν παράνομα χοιρινό κρέας, που ο νόμος του Θεού δεν επέτρεπε στην Παλαιά Διαθήκη. Οι άνθρωποι της πόλεως αυτής δεν υπάκουαν στο θέλημα του Θεού, αλλά ζούσαν μέσα στην παρακοή, καθώς αυτό τους ωφελούσε οικονομικά.

Οι κάτοικοι των Γαδάρων και της περιοχής τους δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το θέλημα του Θεού και τις εντολές Του. Ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα και για την ανάπτυξη του βιοτικού τους επιπέδου.

Αυτά που λέγει και θέλει ο Θεός στις εντολές Του, είναι αντίθετα με τα προσωπικά τους πιστεύω και θέλω. Τοποθετούν λοιπόν το προσωπικό τους συμφέρον πάνω από τις εντολές και το θέλημα του Θεού. Γι’ αυτό το λόγο ζητούν από τον Χριστό να φύγει αμέσως από την πόλη τους.

Τι μήνυμα λαμβάνουμε εμείς σήμερα από την ανωτέρω ευαγγελική περικοπή; Είναι ολοφάνερο ότι ο σύγχρονος άνθρωπος προτιμά το προσωπικό του συμφέρον και όχι το θέλημα και τις εντολές του Θεού. Όταν θίγονται δυστυχώς τα προσωπικά μας συμφέροντα, όποια και αν είναι αυτά, όταν έρχονται σε αντίθεση και κόντρα με τις εντολές και το θέλημα του Θεού, ομοιάζουμε τότε (και το λέγω με πόνο ψυχής), στις οικογένειες των Γαδαρηνών που έδιωξαν τον Χριστό από την ζωή τους, επειδή κοιτούσαν τα προσωπικά τους υλικά συμφέροντα και όχι το συμφέρον της ψυχής τους.

Αδελφοί μου, αν μια μεγάλη πλειονότητα ανθρώπων ζει σήμερα χωρίς Χριστό και είναι μακριά από την Εκκλησία, αυτό οφείλεται στις επιλογές του σύγχρονου ανθρώπου, που δεν επιθυμεί πλέον να ζει σύμφωνα με τις εντολές του Θεού μας, του Χριστού μας και της Εκκλησίας Του. Θέλει να ζει δυστυχώς ο καθένας από εμάς όπως αυτός νομίζει ότι τον «βολεύει» ή τον συμφέρει.

Ας γνωρίζουμε όμως αδελφοί μου, ότι: Χωρίς Χριστό, χωρίς Θεό, χωρίς την Εκκλησία Του, θα είμαστε μια κοινωνία δαιμονισμένων, με όλα τα αποτελέσματα που θα έχει η επιλογή μας αυτή. Να είστε βέβαιοι ότι τότε θα γίνουμε όμοιοι με την κοινωνία της πόλεως των Γαδάρων. Θέλουμε άραγε μια ζωή χωρίς Χριστό, που μετατρέπει την κοινωνία μας σε σκοτεινή κόλαση ή μια ζωή με τον Χριστό που μετατρέπει τα πάντα σε ουράνιο Παράδεισο; Η επιλογή είναι δική μας.

Αδελφοί μου, σας παρακαλώ διαλέξτε να είστε μαζί με τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και να είστε βέβαιοι ότι και στην παρούσα ζωή αλλά και στην αιώνια ζωή θα γευθούμε της χαράς του Παραδείσου καθώς και όλων των αγαθών που ετοίμασε ο Κύριός μας δια τους αγαπήσαντες Αυτόν. Αμήν.


Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη