Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Κυριακή Ε’ των Νηστειών: Να γίνουμε τελευταίοι στη ζωή μας

Τελευταία Κυριακή των Νηστειών και ο Χριστός πορεύεται προς τα Ιεροσόλυμα για το πάθος Του και την σταύρωσή Του.

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Χριστός προειδοποιεί τους μαθητές για το τι θα επακολουθήσει μέχρι την τρίτη ημέρα να αναστηθεί. Όμως, οι μαθητές δεν καταλάβαιναν τα λεγόμενα του Χριστού και επιζητούσαν τιμές και αξιώματα. 

Δύο από αυτούς, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, ζητούν από το Χριστό να καθίσουν δεξιά και αριστερά από το θρόνο Του. Τότε, ο Χριστός τους λέει: «οὐκ οἴδατε τί αἰτεῖσθε. δύνασθε πιεῖν τὸ ποτήριον ὃ ἐγὼ πίνω, καὶ τὸ βάπτισμα ὃ ἐγὼ βαπτίζομαι βαπτισθῆναι;», («Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Μπορείτε να πιείτε το ποτήριο που εγώ θα πιω ή το βάφτισμα που εγώ θα βαφτιστώ να βαφτιστείτε;»). 

Απαντάνε οι 2 μαθητές: «Μπορούμε». Συνεχίζει ο Χριστός λέγοντας: «τὸ μὲν ποτήριον ὃ ἐγὼ πίνω πίεσθε, καὶ τὸ βάπτισμα ὃ ἐγὼ βαπτίζομαι βαπτισθήσεσθε· τὸ δὲ καθίσαι ἐκ δεξιῶν μου καὶ ἐξ εὐωνύμων οὐκ ἔστιν ἐμὸν δοῦναι, ἀλλ᾿ οἷς ἡτοίμασται», («Το ποτήριο που εγώ θα πιω θα πιείτε και το βάφτισμα που εγώ θα βαφτιστώ θα βαφτιστείτε, αλλά το να καθίσετε από τα δεξιά μου ή από τα αριστερά μου δεν ανήκει σ’ εμένα να το δώσω, αλλά θα δοθεί σ’ αυτούς που έχει ετοιμαστεί»).

Στο άκουσμα αυτής της πρότασης, και οι άλλοι 10 μαθητές εξαγριώθηκαν και αγανάκτησαν με τους 2 μαθητές. Γιατί, όμως, αγανάκτησαν; Αγανάκτησαν γιατί ήθελαν και αυτοί να πάρουν τιμές και δόξα. Και ο Χριστός, απαντώντας τους μαθητές τους λέει: «οἴδατε ὅτι οἱ δοκοῦντες ἄρχειν τῶν ἐθνῶν κατακυριεύουσιν αὐτῶν καὶ οἱ μεγάλοι αὐτῶν κατεξουσιάζουσιν αὐτῶν· οὐχ οὕτω δὲ ἔσται ἐν ὑμῖν, ἀλλ᾿ ὃς ἐὰν θέλῃ γενέσθαι μέγας ἐν ὑμῖν, ἔσται ὑμῶν διάκονος, καὶ ὃς ἐὰν θέλῃ ὑμῶν γενέσθαι πρῶτος, ἔσται πάντων δοῦλος· καὶ γὰρ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου οὐκ ἦλθε διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι, καὶ δοῦναι τὴν ψυχὴν αὐτοῦ λύτρον ἀντὶ πολλῶν», («Ξέρετε ότι εκείνοι που φαίνονται να κυβερνούν τα έθνη κατακυριαρχούν σ’ αυτά και οι μεγάλοι τους τα κατεξουσιάζουν. Δεν θα γίνετε μεταξύ σας έτσι, αλλά όποιος θέλει να γίνει μεγάλος μεταξύ σας θα είναι διάκονός σας και όποιος θέλει να είναι πρώτος μεταξύ σας θα είναι δούλος όλων. Γιατί ο Υιός του Ανθρώπου δεν ήρθε για να διακονηθεί, αλλά για να διακονήσει και να δώσει τη ζωή του λύτρο στη θέση πολλών»).

Βρισκόμαστε στην τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, και ακούσαμε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα τον Χριστό να προλέγει στους μαθητές Του για το τι θα ζήσει στα Ιεροσόλυμα και την Ανάστασή Του την τρίτη ημέρα. Οι μαθητές, όμως, δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν τα γεγονότα, τα οποία πρόκειται να συμβούν γιατί δεν είχαν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Εκείνοι ήθελαν δόξες και αξιώματα από το Χριστό.

Σήμερα, ο Χριστός καταρρίπτει την κοσμική εξουσία. Η κοσμική εξουσία λέει για να γίνεις μεγάλος πρέπει να εξουσιάζεις και να είσαι πρώτος, ενώ η εξουσία κατά Θεόν λέει ότι για να γίνεις μεγάλος πρέπει να γίνεις διάκονος και τελευταίος όλων.

Στη σημερινή, όμως, εποχή ξεχάσαμε ορισμένα πράγματα. Το να είσαι πρώτος σημαίνει ότι είσαι μεγάλος, ενώ τελευταίος δεν σημαίνει τίποτα.

Ο Χριστός μάς καλεί να γίνουμε διάκονοι στη ζωή μας· να διακονήσουμε τον συνάνθρωπό μας σε όποια βοήθεια και αν χρειάζεται. Να προσπαθήσουμε να Του μοιάσουμε. Όπως ο Χριστός έδωσε τη ζωή Του για εμάς, έτσι και εμείς να δώσουμε τη ζωή μας για το Χριστό και για τον άνθρωπο.

Πρότυπό μας, ας είναι και η σημερινή εορταζομένη Αγία· η Αγία Μαρία η Αιγύπτια. Δεν την ήξερε κανένας, έζησε στην αφάνεια και «ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου» απέστειλε τον Ζωσιμά για να μεταλάβει των Αχράντων Μυστηρίων. Ας μην προσπαθούμε να μας δει ο κόσμος· όταν θέλει ο Θεός θα μας φανερώσει στους ανθρώπους αλλά με τη διακονία μας προς αυτούς να μπορούμε να απαλύνουμε λίγο τον πόνο τους και να προσευχόμαστε για αυτούς.

Πορευόμαστε προς το Πάθος του Χριστού και την Ανάστασή Του. Ας προσπαθήσουμε να βιώσουμε πραγματικά την Μεγάλη Εβδομάδα· να ακολουθήσουμε το Χριστό στο δρόμο προς το πάθος Του, αλλά και να εορτάσουμε μαζί Του την λαμπροφόρο Ανάστασή Του.


Σωτήριος Θεολόγου
Φοιτητής Α.Ε.Α.Α.