Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Ο Άγιος, Νέος Ιερομάρτυς Ιωάννης, εκ Πέτρας Ολύμπου


Ο Άγιος Ιωάννης ήταν Ιερομόναχος στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πέτρα Ολύμπου.

Τον Μάρτιο του 1822, συρρέουν από την περιοχή του Ολύμπου και μετά από πρόσκληση των οπλαρχηγών της Ναούσης, Χριστιανοί για να βοηθήσουν στην εξέγερση κατά των Τούρκων. Ο Ιερομόναχος Ιωάννης εκπροσωπεί τη Μονή του σ’αυτόν τον ιερό αγώνα.

Την Πέμπτη της Διακαινησίμου του 1822, ο Άγιος Ιωάννης λειτουργούσε στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Ναούσης μαζί με άλλους τέσσερις Ιερείς. Στην τελευταία αυτή Θ. Λειτουργία παρευρίσκονταν και ακόμη τριάντα πιστοί, οι οποίοι κατέφυγαν στον Ιερό Ναό να προσευχηθούν, να ζητήσουν το έλεος του Αγίου Θεού για να γλυτώσουν από το μένος των Τούρκων.

Δυστυχώς η πολιορκία των Τούρκων ήταν επίμονη. Κατάφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Ναού και να αποκεφαλίσουν όλους όσους βρίσκονταν μέσα, με πρώτο τον εκ της Ι.Μ. Πέτρας Ιερομόναχο Ιωάννη.

Μαρτύρησαν επίσης ο πάπα-Γεράσιμος ο πνευματικός, ο πάπα-Δημήτρης ο Σακελάριος, καθώς επίσης και άλλοι δύο Ιερείς τα ονόματα των οποίων παραμένουν άγνωστα.

Η Μνήμη του Αγίου Ιωάννη εορτάζεται δύο φορές τον χρόνο. Η πρώτη, την Πέμπτη της Διακαινησίμου (στην Ιερά Μονή Πέτρας Ολύμπου) και η δεύτερη, την Κυριακή του Παραλύτου (στον Καθεδρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως Κατερίνης).