Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Κυριακή Η’ Ματθαίου: Όταν δίνω, κερδίζω

Σήμερα είδαμε τον Ιησού να φεύγει από την πόλη για την έρημο για να μπορέσει να προσευχηθεί με περισσότερη ησυχία προς τον Ουράνιο Πατέρα. Όμως, όταν έμαθε το πλήθος των ανθρώπων ότι ο Ιησούς έφευγε, Τον ακολούθησαν από τις πόλεις.

Τότε, οι μαθητές Του τονίζουν ότι ο τόπος είναι έρημος και δεν υπάρχουν τρόφιμα για να φάει όλο το πλήθος και καλούν τον Διδάσκαλο να διώξει τον κόσμο για να επιστρέψει στην πόλη για να φάνε.

Αποκρίνεται ο Χριστός ότι δεν χρειάζεται να τους διώξω αλλά να τους δώσετε (σ.σ. οι μαθητές) τροφή για να φάνε. «οὐκ ἔχομεν ὧδε εἰ μὴ πέντε ἄρτους καὶ δύο ἰχθύας», ήταν η απάντησή τους. 5 ψωμιά και 2 ψάρια έχουμε.

Σε εκείνο το σημείο, ο Χριστός κάνει το θαύμα Του. Παίρνει τα λιγοστά τρόφιμα που υπήρχαν, τα ευλόγησε και τα μοίρασε στους μαθητές και οι μαθητές στους ανθρώπους. Χόρτασαν όλοι και περίσσεψαν και δώδεκα κοφίνια από τα περισσεύματα.

Τι μπορούμε να παρατηρήσουμε από αυτό το θαύμα;

Όταν δίνω, πλουτίζω.

Όταν δίνω, κερδίζω.

Δυστυχώς, ζούμε σε μία κοινωνία που κυριαρχεί η αντίληψη να αρπάξω ό,τι μπορώ. Να αρπάξω για να έχω. Να απολαύσω όσα πιο πολλά μπορώ πριν φύγω από αυτόν τον κόσμο. Όμως, ποτέ ο άνθρωπος δεν θα πει «φτάνει, χόρτασα με όλα»· θέλει κι άλλο. Να μην ασχοληθώ με τον γείτονα, να μην ασχοληθώ με τον ανήμπορο αδερφό μου γιατί θα χάσω. Θα χάσω χρήμα, ώρα που θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο.

Έρχεται σήμερα ο Χριστός, διά του Ευαγγελιστή Ματθαίου, να μας πει κάτι διαφορετικό.

Δώσε.

Ό,τι έχεις, δώσε.

Χρήματα από τα χρήματά σου.

Φαγητό από το δικό σου φαγητό σε αυτόν που δεν έχει.

Όσο δίνεις, άλλο τόσο σου στέλνει ο Θεός.

Το σημαντικότερο που λέει ο Χριστός;

Μη μαζεύεις αλλά να δίνεις.

Να καταφέρουμε να γίνουμε στη ζωή άνθρωποι της προσφοράς. Άνθρωποι που θα δίνουν αγάπη, βοήθεια προς τον κάθε άνθρωπο. Άνθρωποι που θα λένε λόγια αγάπης και καλοσύνης για όλους τους ανθρώπους.

Υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να απολαύσεις όσα περισσότερα υλικά μπορείς και η δεύτερη είναι να γεμίσεις με αγάπη την καρδιά σου από τις καλές πράξεις.

Εγώ και εσύ τι θα διαλέξουμε;

Η ερώτηση είναι απλή. Ή το ένα θα διαλέξουμε ή το άλλο· δεν γίνεται και τα δύο.

Θέλουμε Χριστό ή χρυσό;

Ας μην ξεχνάμε αυτό που λέει ο λαός· αυτός που παίρνει τρώει καλύτερα, αλλά αυτός που δίνει κοιμάται καλύτερα.


Σωτήριος Θεολόγου
Φοιτητής Α.Ε.Α.Θ.