Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Κυριακή του Σπορέως: Καλείται η Εκκλησία να εκπαιδεύσει τους νέους πεζοναύτες της


Σωτήριος Θεολόγου

Κυριακή του Σπορέως σήμερα και ο λόγος του Ευαγγελίου είναι συνυφασμένος με την επίσημη έναρξη των Κατηχητικών και των λοιπών ενοριακών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Ευαγγέλιο είναι γνώριμο σε όλους μας. Εξήλθε ο γεωργός να σπείρει τον σπόρο για την επόμενη χρονιά. Και ο σπόρος έπεσε άλλος στα βράχια, άλλος σε αγκάθια και άλλος σε γόνιμο έδαφος. 

Ο Χριστός παρομοιάζει τον Λόγο του Θεού με τον σπόρο του γεωργού της συγκεκριμένης παραβολής. Ο Λόγος του Θεού θα ακουστεί σε πολύ κόσμο. Άλλος λόγω του διαβόλου δεν θα πιστέψει, άλλος λόγω της κοσμικής ζωής δεν θα καρποφορήσει και σε κάποιους θα καλλιεργηθεί γιατί θα βρει γόνιμο έδαφος.

Η Εκκλησία θα πρέπει να σπείρει το Λόγο του Θεού στην σύγχρονη κοινωνία. Να μπορέσει να μιλήσει στο νέο αλλά και στον ενήλικα. Να μιλήσει και στις χαρές της οικογένειας αλλά και στις λύπες της. Να μπορέσει η φωνή της Εκκλησίας και του Χριστού να ξαναμπεί στα σπίτια των ανθρώπων.

Ζούμε, δυστυχώς, σε δύσκολη περίοδο. Σε μία περίοδο, όπου ο θεσμός της Εκκλησίας περνάει μεγάλη κρίση και αμφισβήτηση, χρειάζεται να κοιτάξουμε το μέλλον της σε συνάρτηση με την κοινωνία.

Ο κόσμος κουράστηκε να βλέπει χριστιανούς του «φαίνεσθαι». Είναι καιρός να δει ανθρώπους χριστιανούς του «είναι». Κληρικοί και αρχιερείς να είναι κοντά στο ποίμνιο· να αφουγκράζονται τις ανησυχίες τους και τα προβλήματά τους.

Όμως, καλείται να εκπαιδεύσει και τα νέα στελέχη που θα στελεχώσουν την Εκκλησία του αύριο. Οι άνθρωποι που θα καταλάβουν τις νευραλγικές θέσεις της τα επόμενα χρόνια. Τους ανθρώπους που θα μεταδώσουν Χριστό και ελπίδα, σταύρωση και Ανάσταση.

Καλείται, λοιπόν, η Εκκλησία να σπείρει το λόγο του Θεού για να αναδειχθούν τα νέα μέλη της. Ο καθένας μας, από το δικό του μετερίζι, μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια αυτή. Να βάλει ένα μικρό λιθαράκι, όσο μπορεί, στο χωράφι του Θεού, γιατί κατά τον λόγο του Αποστόλου Παύλου «ὁ σπείρων φειδομένως φειδομένως καὶ θερίσει, καὶ ὁ σπείρων ἐπ᾿ εὐλογίαις ἐπ᾿ εὐλογίαις καὶ θερίσει» 1 . 

Ό,τι κι αν κάνουμε για το Θεό, ποτέ δεν πάει χαμένο· θα έρθει εκείνη η στιγμή, η οποία θα θερίσουμε τον καρπό που σπείραμε.

Η Εκκλησία περνάει δύσκολες μέρες και θα περάσει κι άλλες δυσκολότερες. Όμως, η Εκκλησία επειδή είναι θείο καθίδρυμα και ιδρυμένη από τον Ιησού Χριστό θα είναι «εἰς αἰώνας αἰῶνων». 

Κατά τον λόγο του Χρυσορρήμονος Ιωάννου:
«Πολεμουμένη νικᾶ, ἐπιβουλευομένη περιγίνεται, ὑβριζομένη λαμπρότερα καθίσταται. Δέχεται τραύματα καὶ οὐ καταπίπτει ὑπὸ τῶν ἐλκῶν. Κλυδωνίζεται, ἂλλ’ οὐ καταποντίζεται. Χειμάζεται, ἀλλὰ ναυάγιον οὒχ ὑπομένει. Παλαίει, ἂλλ’ οὒχ ἡττᾶται Πυκτεύει , ἂλλ’ οὐ νικᾶται».

Να έχουμε ελπίδα στο Θεό για ένα καλύτερο μέλλον της Εκκλησίας, με τους νέους πεζοναύτες που θα επανδρώσουν την Εκκλησία του αύριο.


1 Β. Κορ. 9, 6