Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και οι αντίστοιχες αρετές


Τα θανάσιμα αμαρτήματα είναι τα εξής:

1) Η υπερηφάνεια
2) Η φιλαργυρία
3) Η πορνεία
4) Η γαστριμαργία
5) Ο φθόνος
6) Ο θυμός ή η οργή
7) Η ακηδία ή η αμέλεια

Λέγονται δε θανάσιμα διότι φθείρουν την αγάπην μας προς τον Θεόν και τον πλησίον και μας κάμνουν εχθρούς του Θεού και φίλους του διαβόλου. Λέγονται θανάσιμα γιατί προξενούν θάνατο στην ψυχή και γιατί αυτά είναι οι κεφαλές και οι ρίζες από τις οποίες γεννώνται και άλλες αμαρτίες.

Με αυτά τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα μας πολεμούν τρεις μεγάλοι εχθροί, η σάρκα, ο κόσμος, και ο διάβολος. Η σάρκα μας κολακεύει και μας σπρώχνει στην πορνεία, γαστριμαργία και αμέλεια. Ο κόσμος μας σέρνει στην φιλαργυρία και στην αχόρταστη επιθυμία των υλικών πραγμάτων, και ο Διάβολος μας ρίχνει στην υπερηφάνεια για να γίνουμε όμοιοι και ακόλουθοί του.

Από τα επτά θανάσιμα αυτά αμαρτήματα γεννώνται και άλλα μεγάλα έξι αμαρτήματα.

1) Η βλασφημία η οποία είναι βαρύτερο αμάρτημα από τις άλλες ασωτείες, επειδή ο βλάσφημος κινείται από πνεύμα πονηρό και λέγεται εχθρός του Κυρίου. Γι αυτό τον λόγο ο ιερός Αυγουστίνος λέγει ότι περισσότερο αμαρτάνουν όσοι βρίζουν τον Χριστό τώρα που βασιλεύει στον ουρανόν, από εκείνους που σταύρωσαν σωματικά τον Κύριο, όταν ζούσε στη γη.

Σε όσα η Πρόνοια και Δικαιοσύνη του Θεού επιτρέπει να μας βρίσκουν θλιβερά, δεν πρέπει να παραφερόμαστε αλλά να ταπεινοφρονούμε, να μετανοούμε και να τα δεχόμαστε σαν ιατρικά και σωτήρια φάρμακα για την θεραπεία των ψυχικών μας παθήσεων…

2) Η επιορκία, δηλαδή το να ορκιζώμεθα ψέματα στο όνομα του Θεού, της Θεοτόκου, του Σταυρού και των Αγίων.

3) Η κλεψιά, το να κρατούμε ξένα πράγματα, που δεν μας ανήκουν στα χέρια μας.

4) Η παράβαση εκκλησιαστικής εντολής, όπως η περιφρόνηση του θεσμού της νηστείας, η παράλειψη του εκκλησιασμού, και άλλων ευεργετικών εκκλησιαστικών διατάξεων.

5) Η καταλαλιά και κατάκριση. Όσοι παραβαίνουν την εντολή του Κυρίου ''Μην κρίνετε και ου μη κριθήτε'', φανερώνουν έλλειψη αληθινής αγάπης προς τον πλησίον. Αν δούμε κάποιον να σφάλλει, όσο μπορούμε να τον σκεπάσουμε, για να καλυφθούν και τα δικά μας αμαρτήματα..

6) Το ψεύδος, γεννιέται από την δοξομανία και ανθρωπαρέσκειά μας. Στο στόμα μας μόνο λόγια Θεού πρέπει να έχουμε.

Πρέπει να τα μισούμε τα θανάσιμα αμαρτήματα και όλα όσα προέρχονται απο αυτά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να σφάλλουμε στα μικρά άφοβα και χωρίς έλεγχο της συνειδήσεως. Όποιος καταφρονεί τα μικρά, γρήγορα πέφτει και στα μεγάλα. Τα μικρά αμαρτήματα μας λιγοστεύουν την ευλάβεια, και τρόπον τινά εμποδίζουν σε εμάς την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Οφείλουμε, αγαπητοί, να αγωνιζόμαστε νόμιμα, διακριτικά και σταθερά για την θεραπεία μας από τα ψυχικά μας έλκη και ιδιαίτερα τα θανάσιμα αμαρτήματα, φυτεύοντας και καλλιεργώντας τις αντίστοιχες λυτρωτικές αρετές που είναι:

1) Η ταπείνωση
2) Η ελεημοσύνη
3) Η σωφροσύνη
4) Η νηστεία
5) Η αγάπη
6) Η μακροθυμία και
7) Η προσευχή


ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ 
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»